Klantcase: Fred. de Meulder

Fred. De Meulder (15 medewerkers, opgericht in 1898), is één van de oudste bloembollengroothandels ter wereld. Vanuit Hillegom exporteert het handelsbedrijf elk jaar 175 miljoen bloembollen. Die komen als 3.500 inkoopartikelen binnen en gaan er als 20.000 verkoopartikelen weer uit. Klanten zijn tuincentra, bloemenkwekers en webshops, maar bijvoorbeeld ook buitenlandse overheden (openbaar groen) en consumenten. Fred. de Meulder staat vooral bekend om zijn dahliabollen.  


Met 80.000 orderregels per jaar is het van essentieel belang om de logistieke operatie goed onder controle te hebben. Zeker voor webshops is honderd procent levernauwkeurigheid een must. Daarom heeft het bedrijf zijn bedrijfsprocessen verregaand geautomatiseerd, met behulp van Tradium. Want, zo zegt directeur-eigenaar Bas Reijerkerk: “Onze branche is er een van kleine marges, dus wij kunnen ons geen slordigheden veroorloven. Het gaat echt om die laatste paar procent.”

DahliaEvent-012-scaled.jpg

OTK: dealingroom-applicatie voor realtime in- en verkoop

“Tradium is een compleet ERP-pakket, dat we eigenlijk overal voor gebruiken. Van orderinvoer tot verkoopfacturen. Bovendien hebben we samen nog een aantal dingen op maat ontwikkeld, die heel specifiek zijn voor onze branche, zoals de OTK-lijst.”

Daarmee doelt Bas op de over-en-tekortlijst. Een dealingroom-applicatie waarmee het mogelijk is om vraag en aanbod real-time te volgen, en extra bollen in te kopen of juist aan te bieden voor verkoop.  

Oogstjaren: verschillende jaren, andere prijzen

“En oogstjaren”, vult applicatiebeheerder Sander Tempel aan. “Dat is ook een belangrijk stuk maatwerk waarmee ze ons hebben geholpen. Bij een bloembol is het ene oogstjaar namelijk het andere niet, net als bij wijn. Omdat je nu al moet inkopen voor volgend jaar, ben je in de bollenhandel in principe altijd met drie oogstjaren tegelijk bezig. In Tradium is het voor ons mogelijk om aan elk artikelnummer verschillende oogstjaren te hangen. En daardoor andere prijzen.”  

 
 
Ga 80.000 orderregels maar eens handmatig intypen. Dat is vragen om fouten.
 
 

Beam: nooit meer fouten met orderpicking

“Dan is er nog de integratie met Beam”, vervolgt Sander. “Ons tracking-systeem op basis van RFID-chips. Voorheen moesten we elke gepickte krat handmatig controleren. Maar nu rijden medewerkers gewoon met tien kratten tegelijk door een poort heen. En vindt de controle helemaal automatisch plaats. Realtime, in anderhalve seconde, aan de hand van de orderlijst in Tradium. Daarmee gaat de foutkans bij het orderpicken naar nul.”

Koppeling met Ketenregister voor exportcertificering

Over integratie gesproken: speciaal voor De Meulder realiseerde Tradium ook een koppeling met het Ketenregister en e-CertNL (het voormalige CLIENT Export); het systeem dat door de NVWA is ontwikkeld voor exportcertificering.

“Alle bollen die wij in- en verkopen moeten traceerbaar zijn”, legt Bas uit. “Dat is een verplichting vanuit Brussel. In Tradium kunnen we elke bloembol binnen twee tellen herleiden naar een leverancier. En ook de communicatie met de overheid verloopt automatisch. Het alternatief is dat je duizenden keren een certificaatnummer moet intikken, met alle kans op fouten van dien.”

DahliaEvent-012-23r.jpg
 
 
Onze branche is er een van kleine marges, dus wij kunnen ons geen slordigheden veroorloven.
 
 

De kosten en baten van innovatie

Bij De Meulder blijven ze vol inzetten op innovatie, ook al is niet altijd vooraf duidelijk wat dat exact oplevert. “Weet je wat een beetje het probleem is met IT”, lacht Bas. “Je kunt altijd precies zien wat het kost en dat gaat vaak om grote bedragen. Het is veel moeilijker om precies te berekenen wat het oplevert. Maar ik durf gerust te zeggen dat wij er al snel 5 FTE mee in onze zak houden. En dan heb ik het nog niet over de ellende die je ermee voorkomt. Ga die 80.000 orderregels maar eens handmatig intypen. Dat is vragen om fouten. In onze branche moet alles gewoon honderd procent kloppen. Dankzij onze IT-systemen weten wij dat onze gegevens betrouwbaar zijn.”  

 

Fred. de Meulder gebruikt Tradium o.a. voor:

  • Alle logistieke en administratieve processen (complete ERP-functionaliteit)
  • Realtime volgen van vraag en aanbod (over- en tekortlijst; maatwerk dealingroomapplicatie)
  • RFID-tracking (via koppeling met Beam)
  • Exportcertificering (via koppeling met Ketenregister en e-CertNL)

Ook op zoek naar een compleet en flexibel ERP-systeem? Neem contact op voor een persoonlijke kennismaking met Tradium.
Vorige
Vorige

Klantcase: Squiby Foods

Volgende
Volgende

Klantcase: Ex-Ox-Tox